Hollywood Gülüşü

Gülüş Tasarımı

Güzel bir gülümseme hayatın birçok alanında size avantaj sağlar. Güzel bir gülümseme duyguları ifade etmede, kişinin zeki, etkin ve kolay iletişim sağlayan biri olarak algılanmasında etkin rol oynar.

Hem görünümünüzdeki hem de iletişiminizdeki başarınızı artırır. Gülüş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak, size güzel bir gülüş kazandırılmasıdır. Bu tedavide diş hekimi kişisel istekleriniz ile sağlık ve doğallığı göz önünde bulundurarak bir gülüş planı yapar. Güzel bir gülümseme için neler yapılması gerektiğini belirler.

Dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları bireyde psikolojik rahatsızlıklara kadar varan problemlere neden olabilir. Bireyin gülüşünden memnun olmaması, gülerken ağzını kapatmaya çalışması, dişlerinin şekil ve renginden rahatsızlık duyması bu konuda en sık rastlanan durumlar arasındadır.

Öncelikle güzel bir gülüş için yüz biçimi ve dudak yapısıyla uyumlu dişlere sahip olmak gereklidir. Diş hekimliğinde estetik maddelerin gelişmesiyle pek çok şekil, renk ve pozisyon bozuklukları çözümlenebilmektedir. Gülüş Tasarımı işte burada çok önemli bir işlevi üstlenmektedir.

HOLLYWOOD SMİLE (HOLLYWOOD GÜLÜŞÜ)

Son yıllarda Hollywood starları gülüşleri ile dikkat çekmeye başlamış ve "Hollywood smile" terimi ortaya çıkmıştır. Hollywood gülüşü için 4 altın kural vardır.

  1. Dişler: Üst ön dişler düzgün ve herhangi bir görünen dolgu içermemelidir. Üst santral kesici dişler diğerlerine göre daha belirgin ve önde olmalıdır. Alt kesici dişler de gülüş esnasında görünmelidir. Üstte diş arkı geniş ve üst 1. büyük azıya kadar görünmelidir.
  2. Dudaklar: Dudaklar simetrik olmalıdır. Dudakların simetrikliği dişlerden çok kaslar ile ilgli olabilir.
  3. Diş eti: Üst diş etinin 2mm kadar görünmesi gerekir.
  4. Dudak genişliği: Yüzün genişliğinin en az yarısı kadar olmalıdır.

DENGELİ BİR GÜLÜMSESMENİN 8 ÖZELLİĞİ:

1-DUDAK ÇİZGİSİ: Dikey diş görünürlüğü, ya da üst kesici dişlere göre dudak yüksekliğidir. Normali, üst dudak diş-diş eti sınırına ulaştığında dişlerin arasındaki diş eti ile üst keserlerin tamamının görülmesi normaldir. Yüksek dudak çizgisi, klinik kuronun tamamı ve bitişik diş eti doku bandını gösterir. Düşük dudak çizgisi, üst ön dişlerin %75inden daha azı görülür.

Kadınların dudak çizgisi erkeklerden 1,5 mm daha yüksek olduğu için max. gülümsemede 1-2 mm diş eti görünürlüğü kadınlar için normal kabul edilir.

İstirahat halinde erkeklerde 1,91 mm kadınlarda 3,4 mm üst keser görünürlüğüne bağlı dudak çizgisidir. Yaşlandıkça üst keser görünürlüğü de azalır.

Poz Gülümseme: İsteyerek yapılan gülümseme.

Spontan gülümseme: İstemsiz yapılan doğal duyguların yönettiği yüzün bütün kaslarıyla ifade edildiğinde dudak poz gülümsemesinden daha yukarı kalkar.

2-GÜLÜMSEME ARKI: Poz gülümsemesinde üst ön dişlerin kenarları boyunca hayali olarak çizilen çizgi ile alt dudak iç kontürü arasındaki ilişkidir, kurvatür kadınlarda yaşlandıkça düzleşme eğilimindedir.

Uyumlu ise, ark ile ark dudak çakışmalı ya da paralel olmalı, üst kesici kenarları alt dudak kenarlarına temas edebilir, etmeyebilir ya da hafif örtebilir.

3-ÜST DUDAK KURVATÜRÜ: Gülümseme sırasında üst dudak orta noktasından ağız köşesine kadar değerlendirilir. Ağız köşesi dudak orta noktasından daha yüksek ise yukarıda, aynı hizada ise düz, aşağıda ise aşağıda denir.

Yukarıda ve düz dudak kurvatürlerinin aşağıdakine göre daha estetik olduğu düşünülmektedir. Kasların kontrolünde olduğundan ortodontiyle değişmez.

Üst dudak kurvatürünün aşağıda olması estetik faktör için sınırlayıcı vektördür.

4-LATERAL KARANLIK ALAN: Gülümserken arka dişlerin ağız köşesinde kalan koridorudur. 1. Moların göründüğü gülümseme en estetik skoru almıştır.

5-SİMETRİK GÜLÜMSEME: Dikey düzlemde ağız köşelerinin göreceli olarak pozisyonlanması ağız köşeleri ya da pupiller hatların paralelliği ile değerlendirilir. Asimetrik bir gülümseme yüzün bir tarafındaki kas tonusu yetersizliğine bağlı olabilir. Miyofonksiyonel egzersizler önerilmelidir.

6-FRONTAL OKLÜZAL DÜZLEM: Sağ köpek dişi tepesinden sol köpek dişi tepesine uzanan bir hattı temsil eder. Transverse bir eğim, üst ön dişlerin farklı erüpsiyonu ya da alt çenenin iskeletsel asimetrisi nedeniyle oluşur.

7-DENTAL KOMPONENTLER: Boyut, şekil, renk, dizilim, kron angulasyonu, orta hat ve ark simetrisi içerir. Orta hattı belirlemede (fasiyal) 2 anatomik landmark kullanılır. Nasion ve filtrum tabanı (eros yayı) 4 mmlik max. orta hat deviasyonu diş hekimleri ya da diğer kişiler tarafından tespit edilememiştir. 2 mmlik deviasyon fark edilebilir derecede çirkin olarak ifade edilmiştir.

Üst kesici orta hattın paralelliği ve yüzün orta hat parallelliği, dentolfasiyal ortahat çakışması daha önemlidir.

8-DİŞ ETİ KOMPONENTLERİ: Renk, kontür, doku ve diş eti yüksekliğidir. İnflamasyon künt papilla açık gingival embrasürler düzensiz gingival marjinler gülümseme estetiği kalitesini azaltır. Orta kesicilerin diş eti sınırı kaninlerinki ile aynı seviyededir.

Tümü